Smederij Veluvia

Workshop

Twee uur aan het vuur

Een twee uur durende workshop waarin de smid u de eerste beginselen van het smeden laat ervaren. U kunt oefenen met de basistechnieken, het smeden van rond naar vierkant en het smeden van een puntje. Als u dit beheerst kunt u een klein werkstuk maken om thuis te laten zien.

Deze kennismaking met smeden  is te boeken vanaf     € 50,- per persoon.

Het geheim van de smid

Een vier uur durende workshop waarin u samen met de smid een werkstuk maakt naar keuze. Bijvoorbeeld een fles opener, een set sierlijke haken, kachelpook, windhaak of in overleg een eigen idee. Deze workshop is inclusief koffie, thee of fris en iets lekkers.

Deze workshop is te boeken vanaf
€ 95,- per persoon.

 

Een historische dag in de smederij

Een hele dag (ongeveer 8 uur) in de smederij. De smid leert u de basis principes van het smeden en u maakt zelf een originele smeedwerk. Bijvoorbeeld een eenvoudig mes, een kandelaar of iets naar wens indien realiseerbaar. Koffie, thee, fris en iets lekkers zijn bij het programma inbegrepen. Alsmede een vers bereide lunch – een welkom pauze moment tijdens deze verhitte dag.

Deze volledig verzorgde dag is te boeken vanaf € 185,– per persoon.

 

Workshop op maat

Heeft u specifieke wensen of wilt u zelf u kunstwerk smeden?
Neem dan kontakt op met onze smid!

U kunt smid Hans appen met  tel nr:
06 22394361

Volg ons op Facebook: smederijveluvia

Historie van  Smederij Veluvia 1911 tot heden.

Op de werf Veluvia in Harderwijk hield men zich van oudsher bezig met de bouw en reparatie van zowel Zuiderzee- als Noordzeebotters, pluten en andere kleine vissersvaartuigen. Het smeedwerk werd aanvankelijk uitbesteed aan twee bedrijven. In  1911 richtte Johan Oost zelf een smederij op. Deze smederij werd ingericht voor het smeden van onderdelen voor vissersboten. Aan het vuur stond Adriaan Roggeveen, die ook paardensmid was. Toen Roggeveen een eigen bedrijf begon, had Oost zijn tweede zoon, Lourens, een smidsopleiding achter de rug en kon deze het werk overnemen.
Na 1950 was het gedaan met visserij en grote reparaties, men beperkte  zich nog tot het allernoodzakelijkste onderhoud. Na 1969, het jaar waarop Lourens zoon Johan het bedrijf verliet, was er nauwelijks meer sprake van activiteit.

De smederij lag stil.

Dirk Roelofsen kocht in 1975 de werf en de helling van de familie Oost. Op de helling bevond zich nog altijd de smederij, die inmiddels hard aan een opknapbeurt toe was. In nauw overleg met de gemeente Harderwijk, Monumentenzorg en de provincie Gelderland werd deze renovatie opgepakt en deels gefinancierd. Eind 2004 was de smederij gereed.

In 2011 bestond de smederij 100 jaar en dit is gevierd met het smeden van een kunstwerk de gezonken botter. Deze staat op de sokkel voor de smederij.

In het jaar 2021 bestaat de smederij 110 jaar. Wederom een lustrum en de schoorsteen rookt weer als vanouds. De toekomstplannen zijn om de smederij in gebruik te houden als historische werkplaats en te behouden als  industrieel erfgoed.

De smederij is iedere zaterdag vanaf 10 uur geopend voor publiek. De smid ontvangt u graag en legt een en ander uit over het ambacht en de werf

Kom met ons in contact

7 + 10 =

Locatie

Havendijk 1
3846 AC  Harderwijk

Contact

(0031)-622723298
welkom@veluvia.nl

Openingstijden:
Winkel Deli en Events:
Woensdag  – Zaterdag
12 uur – 16 uur

Evenementen bureau: ma-vrij 11-17 uur 

Zon : Gesloten