Ontdek onze
historische plek
aan het water

De start van de werf is in 1768. De werf bouwt en restaureert zowel Zuiderzee- als Noordzeebotters, pluten en andere kleine vissersboten.
In oktober 1944 bombarderen de Engelsen de haven. Het woonhuis op de werf wordt vernield en het hout dat klaarligt voor een nieuw te bouwen schip wordt versplinterd. Van 1944 tot 1969 wordt geprobeerd de werf opnieuw op te bouwen maar deze raakt na 1969 toch vervallen.

Deze 2 generaties zorgden voor het herstel van de helling

Dirk en Willy Roelofsen kopen in 1975 de helling, renoveren het huis grondig en gaan er in 1977 met hun gezin wonen. In de jaren daarna wordt één hellingbed weer in oude glorie hersteld. In 1981 wordt de eerste botter (VD153) weer op de helling gelierd en succesvol gerepareerd. In 2003 gaat de helling over naar Reijer en Jacolien. Zij zorgen ervoor dat na grondig onderzoek, het aanzicht wordt teruggebracht naar de situatie van 1925 en restaureren het woonhuis naar de oorspronkelijke staat.

Reijer en Jacolien

In 2004 wordt ook de smederij gerenoveerd. De lier, het hellingbed en de smederij worden tot stedelijk monument verklaard. Sluitstuk is de herbouw van de hellingschuur Veluvia. De oorspronkelijke loods wordt een bouwplaats voor nieuwe botters. De werf is sindsdien opengesteld voor publiek. In 2007 wordt Veluvia een evenementenlocatie en wordt er gestart met het organiseren van evenementen op en rondom het water. Wat begint met botters, wordt in 2007 uitgebreid met de prachtige Salonboot Jacoba van Reijer Dzn (1925) en in 2011 met de sloepen voor de verhuur.

We delen graag onze prachtige en unieke plek met jullie!

Kom ook de historie ervaren, kies het water, lekker eten en/of een leuke stadswandeling.
Vul hier jullie wensen in en wij maken er een prachtig (dag)programma van.